Nanny-service-NL_Francesstefanie-11
5 tips voor een fijne slaapomgeving voor je kind
Geplaatst op:

 

 1. Verduistering
  Zorg dat de slaapkamer zo donker mogelijk is met verduisterende gordijnen. Zorg dat er door de kieren ook geen licht binnen kan komen. Heb je geen verduisterende gordijnen? Verduisteringsfolie of een goedkope oplossing als donkere vuilniszakken voor het raam is een alternatief om de kamer donker te maken.
  Je kunt controleren of de kamer donker genoeg is door je hand voor je uit te steken. Zie je deze niet meer? Dan is de kamer donker genoeg!
  Peuters willen vaak niet in het donker liggen. Een nachtlampje met een zacht licht is dan een idee, of bijvoorbeeld een zoutlampje. In elk geval wil je liever geen lampje met blauw licht, dit activeert namelijk.
 2. Temperatuur
  Zorg voor een juiste temperatuur op de slaapkamer, zodat je kindje niet wakker wordt omdat hij het te warm of te koud heeft. De optimale kamertemperatuur is tussen de 16 en 18 graden
  In de zomer is dat vaak een onhaalbaar streven. Zorg er dan voor dat de kamer zo koel mogelijk blijft. Houd de gordijnen overdag dicht, en lucht alleen in de ochtend en avond even. Als je geen Airco hebt, is een ventilator met 2 bevroren flessen water ervoor een goed alternatief. Richt deze nooit op je kindje.
 3. Veiligheid
  Je wilt natuurlijk dat je kindje veilig Laat het bedje zo leeg mogelijk. 1 knuffeltje of knuffeldoekje is voldoende. Geef geen speenkoord mee in bed, om verstikking te voorkomen. Maak ook geen gebruik van bedomranders omdat je kindje onbewust kan draaien in bed en met zijn gezicht hier tegenaan kan komen wat de ademhaling kan bemoeilijken.
  Wanneer je samen slaapt, leg je kindje dan nooit in het midden, maar aan de zijkant bij moeder en zorg voor een uitvalsbeveiliging. Draag je haar in een vlecht en laat je kindje op zijn rug liggen. Wanneer (een van beide) ouders rookt, slaap dan helemaal niet samen.
 4. White noise
  Omgevingsgeluiden kunnen ervoor zorgen dat je kindje wakker wordt. Bijvoorbeeld als de slaapkamer langs een drukke weg is. Of als je een buurman hebt die ‘s ochtends vroeg zijn motor al start om naar zijn werk te gaan.
  White noise, oftewel witte ruis, is dan een oplossing. Ook voor kindjes die van nature al licht slapen. White noise maskeert omgevingsgeluiden en kan ervoor zorgen dat je kindje beter en dieper gaat slapen, omdat hij minder snel wakker wordt van geluiden om zich heen.

Slaapkleding
Pas de slaapkleding aan op de temperatuur van de kamer en maak gebruik van natuurlijke materialen die goed ademen zoals wol, biokatoen en zijde.
De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) geeft de isolatiewaarde aan. Het geeft bijvoorbeeld aan in hoeverre een slaapzakje of inbakerzak lichaamswarme vasthoudt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe beter er warmte vastgehouden kan worden. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmte er verloren gaat.
De TOG-waarde die je nodig hebt wordt bepaald door de slaapkamertemperatuur. Hoe warmer de kamer, hoe lager de TOG-waarde en hoe kouder de kamer, hoe hoger de TOG-waarde. Elk kledingstuk heeft een bepaalde TOG-waarde, deze vindt je aan de binnenkant op het label van het product.

Geschreven door Anne Rog, slaapcoach