adorable-baby-boy-220574
Als kinderen willen meewerken, waarom moet ik het dan 6 keer vragen?
Geplaatst op:

KINDEREN LUISTEREN NAAR ONS OM WIE WE ZIJN EN WAT WIJ VOOR HEN BETEKENEN.

Onze invloed komt rechtstreeks voort uit onze band en verbinding met hen. Dus werk aan je relatie met je kinderen, toon empathie, help ze en luister naar ze.

KINDEREN ACCEPTEREN ONZE AANWIJZINGEN ALS HET ONDERDEEL IS VAN DE ROUTINE IN HET GEZIN.

Zo zijn onze manieren. We ruimen altijd op voordat we gaan eten, we poetsen altijd onze tanden en we lezen voor vóór het slapengaan. Kom, laten we samenwerken!

KINDEREN ACCEPTEREN ONZE VERZOEKEN ALS ZE WETEN DAT DE GRENS FERM/DUIDELIJK IS.

Als je zeker weet dat dit de grens is wees vriendelijk en ferm. Laat je dan niet verleiden door de grens op te rekken. Wees congruent (met jezelf ) i.p.v. consequent, want het is ook goed dat kinderen soms invloed kunnen en mogen uitoefenen.

KINDEREN ACCEPTEREN ONZE GRENZEN ALS WIJ HUN VERLANGENS EN GEVOELENS VAN FRUSTRATIE, BOOSHEID EN TELEURSTELLING OVER DIE GRENZEN BEGRIJPEN.

Ze hoeven onze grenzen niet leuk te vinden, als wij dat begrijpen, meevoelen en accepteren, kunnen de kinderen onze grenzen makkelijker accepteren en meebewegen.

KINDEREN VOLDOEN MAKKELIJKER AAN ONZE VERZOEKEN ALS ZE ZICH NIET GEDWONGEN VOELEN.

Probeer een machtsstrijd te voorkomen. Kun je binnen de buitenste grenzen een keuze geven? We gaan nu opruimen, doe jij de auto’s in de garage of wil je eerst de dino’s in de bak doen?

EN ALS WE ER IETS LEUKS, GEZELLIGS EN GRAPPIGS VAN MAKEN.

Je kunt van alles een spelletje maken of zelf lekker gek doen en humor erop loslaten.

Onze dochters aten vroeger altijd veel meer sperziebonen als we ze namen gaven en daarna de kop van Hendrik-Jan eraf beten!

KINDEREN LUISTEREN NAAR ONZE VERZOEKEN ALS DIE LEEFTIJD-ADEQUAAT ZIJN.

Dus bedenk wat je kind al zelfstandig kan en waar hij nog hulp bij nodig heeft en doe dat dan samen met plezier en niet met gezucht. Kinderen zijn nog aan het leren. Als ik samen met mijn meiden de caviahokken verschoon doen we dat uit liefde voor de dieren en niet uit een soort plicht. Zo doen ze het ook makkelijker zelf.

KINDEREN WERKEN MEE ALS WIJ OOK REKENING MET HEN HOUDEN.

Wauw je hebt zo’n grote toren gebouwd, daar ben je de hele middag mee bezig geweest. We ruimen meestal alles op voor het eten, maar ik begrijp dat je deze toren graag nog even wil laten staan.

KINDEREN ACCEPTEREN ONZE AANWIJZINGEN OMDAT ZE ER OP VERTROUWEN DAT WIJ REGELS STELLEN IN HUN BELANG.

We ruimen op zodat we er niet over struikelen en iets kapot maken. We slaan elkaar niet omdat het pijn doet. Je mag nog geen alcohol drinken van ons omdat het heel slecht is voor je hersenen en je gezondheid, we willen graag dat je gezond blijft.

KUN JE MEER JA ZEGGEN?

Kinderen willen eigenlijk alles voor je doen, ze houden onvoorwaardelijk van ons. Als het hart van ons als ouders open en liefdevol is, is er altijd een basis voor medewerking. Bedenk hoe je Ja kunt zeggen i.p.v. Nee.

JA het is tijd om te gaan slapen en JA ik help je uit bad te komen ook al lig je net zo lekker warm en JA we gaan samen een verhaaltje lezen en JA dat mag jij uitkiezen en JA daar heb ik zin in en JA als we opschieten dan is er zelfs tijd voor 2 verhaaltjes van Vos en Haas….

Dit blog is geschreven door Katja Blok van Het Nest. Zij geeft jaarlijks trainingen tijdens onze studiedag. Dit blog is ook te vinden op haar website.