Knutsellen
De dag van Nanny Dorethe
Geplaatst op:

Het is dinsdagochtend mijn wekker gaat om 6:30 uur. Ik kleed me snel aan, eet mijn ontbijt op en stap in mijn auto. Onderweg zing ik mee met de radio en om iets voor 8:00 uur arriveer ik bij mijn bestemming.

Leuk dat je een dagje op mijn werk mee kijkt. Ik ben Dorethé Bontan en ben een Nanny sinds maart 2017. In deze blog lees je hoe mijn dag als Nanny er uit ziet. Ik heb het enorm naar mijn zin en hoop mijn enthousiasme met jullie te kunnen delen! Vandaag werk ik in een gezin met een tweeling van 2 en (alleen ’s ochtends) hun grote broer van 5.

7:55 uur                 via de achtertuin loop ik naar de deur toe. Enthousiast rennen de kinderen al naar de deur. Ik begroet ze en ga bij de ouders aan tafel zitten. We praten over hoe ze hebben geslapen en het ontbijt. Ook vertel ik wat ik vandaag met ze wil gaan doen. Daarna pakken de ouders hun spullen bij elkaar en zwaaien wij ze met z’n allen uit.

8:15 uur                 We trekken onze schoenen en jassen aan, want we gaan de oudste naar school toe brengen. De school is in de buurt en daarom gaan we lopend. Onderweg kletsen we over allerlei leuke dingen die we in de vakantie kunnen gaan doen. Op school aangekomen gaan we met z’n alle naar de klas en mogen ook de jongste twee even in de klas kijken en de juf begroeten.

8:45 uur                 Vandaag hebben we een vriendje (en zijn Nanny) uitgenodigd om koekjes te komen bakken! Maar eerst kunnen we nog even spelen. Samen bouwen we een enorme toren van de duplo blokken!! De toren mag blijven staan, maar de rest van het speelgoed gaan we opruimen, want ons vriendje komt bijna.

10:00 uur              De bel gaat. Yeeeah! We rennen naar de deur en laten onze vriend met zijn Nanny binnen. De kinderen spelen even en wij (de Nanny’s) kletsen even bij. Ik had alles al klaargemaakt en gezet dus we kunnen snel beginnen met het uitsteken van de koekjes. We helpen de kinderen waar nodig en zetten snel de eerste plaat met koekjes in de warme oven. Na ongeveer een kwartier is al het deeg veranderd in koekjes en zitten de kleren en handen van de kids onder de bloem. De kinderen spelen totdat alle koekjes gebakken en weer afgekoeld zijn en wij maken alles klaar voor de tweede ronde, namelijk koekjes versieren!

12:00 uur              Alle koekjes zijn versierd, we hebben er al een paar geproefd en nu zitten we gezellig met z’n alle aan tafel om een broodje te eten. Als iedereen zijn buik vol heeft zwaaien we onze vriend en zijn Nanny uit. Voordat ik beneden alles op ga ruimen breng ik eerst de kinderen naar bed en neem ik even een paar minuten rust.

13:15                       Tijdens het middag dutje heb ik tijd om wat licht huishoudelijk werk te doen. Ik ruim de chaos op die we ’s morgens gemaakt hebben, stofzuig beneden, zet de spullen voor het avondeten klaar en begin daarna aan de strijk.

14:55 uur              Ik hoor dat de eerste uit bed is geklommen en als ik naar de overloop ga zie ik een grote glimlach en zegt hij ‘ik heb poes en doekjes al een kus gegeven’ oftewel ik ben klaar met slapen. Haha, vaak moet ik hem wakker maken na 15:00 uur en geeft hij zijn knuffels een kus voordat ik hem uit bed til. Samen maken we z’n broer wakker en help ik ze beide met aankleden.

15:15 uur              We zitten aan tafel, drinken en eten wat en kletsen ondertussen gezellig over vanmorgen. Als we klaar zijn pakken we een bal, trekken we onze schoenen en jas aan en stappen we in de bakfiets. We fietsen naar een speeltuin in de buurt. Eenmaal bij de speeltuin rennen we naar het grasveld. De bal is mee, maar deze keer krijgen de toestellen meer aandacht en met het zand in het doel spelen is ook erg leuk!

16:25                       Na een klein uurtje fietsen we terug naar huis. Eenmaal thuis wassen we onze handen en gaan de kinderen een puzzel maken aan tafel. Ondertussen begin ik alvast met koken.

17:00                       Het eten is klaar en we gaan gezellig samen eten. Ik zit er wel bij, maar eet niet mee. Hmmm, het smaakt goed! Beide borden gaan leeg en dat is voor mij altijd weer een groot compliment!! Als hun borden leeg zijn smullen ze nog van een toetje. Na het eten poets ik hun snoeten en ruim ik alles in de keuken op.

17:45                       Ze vinden het heerlijk om samen een boek te lezen en daarom doen we dat nog even na het eten. Ondertussen komen mama, papa en hun grote broer thuis. De dag is weer voorbijgevlogen!!

Voordat ik Nanny werd heb ik gewerkt op kinderdagverblijven. Dat vond ik ook altijd leuk, maar als Nanny zijnde heb je een veel hechtere band met de kinderen en dat vind ik erg fijn. Ik kan mijn eigen dagen indelen. Natuurlijk houd ik rekening met de kinderen, maar buiten de schooltijden, slaap momenten en afspraken (met de ouders) om kan ik zelf bepalen wat ik met hen ga doen. Vergeleken met een ‘normale’ werkdag werk je als Nanny vaak lange dagen. Dit komt doordat je er om de werktijden van de ouder bent. Gemiddeld werk ik 10uur per dag. Maar doordat je de hele dag door bezig bent (is het niet met de kinderen dan wel met het huishouden) vliegen de dagen voorbij. In het begin werd mij regelmatig gevraagd of ik collega’s om mij heen zou missen. Nee, ik kan namelijk regelmatig met Nanny’s afspreken. Via het bemiddelingsbureau waarbij ik aangesloten ben heb ik contact met verschillende Nanny’s in de regio. Om voor mezelf uitdaging te houden in mijn werk bedenk ik voor elk kwartaal nieuwe thema’s en activiteiten om de ontwikkelingen van de kinderen te stimuleren.

Blog door Nanny Dorethe. Dorethe werkt als Nanny via Nanny Service Nederland.