background-image-beautiful-blur-414586
Evenementen Nanny op een begrafenis
Geplaatst op:

Evenementen-Nanny… Dat klinkt leuk!

Maar toen vorige maand de vraag kwam wie er kon helpen bij een begrafenis van een jong kindje, moest ik even bijstellen… Zo feestelijk als dat het klinkt, evenementen-nanny, zo droevig was dit bericht.
Ondanks dat het geen feestelijke aan gelegenheid zou zijn, was ik toch gegrepen door de aanvraag en leek het mij mooi om hierin iets te kunnen betekenen. En dat was het!

Op vrijdag 6 april reed ik, samen met 2 andere nanny’s, richting Arnhem voor een begrafenis van een jongetje van 5 jaar. Dit ventje is overleden aan de gevolgen van een stofwisselingsziekte.
Voorafgaand aan deze dag hebben wij contact gehad met vrienden van de ouders van het overleden jongetje, die duidelijk hebben omschreven wat er van ons verwacht werd. Het was de bedoeling dat wij halverwege de dienst de kinderen zouden opvangen om samen met hen een knutsel te maken. Op deze manier hoefden de kinderen niet de gehele dienst stil te zitten en was er ook ruimte om op hun manier bezig te zijn met het afscheid van hun vriendje/neefje. En dat was erg mooi…

Halverwege de dienst, kwamen de kinderen heel rustig bij ons binnen. Een aantal nog met wat betraande oogjes. Eenmaal aan de knutseltafel, leek iedereen echt even tot zichzelf te komen. De één juist uitgelaten en de ander wat meer in zichzelf, precies zoals kinderen kunnen zijn. Er werd verteld aan de kinderen dat zij een mooi hart mochten maken voor de papa en mama van hun overleden vriendje. Iedereen begon ijverig te kleuren, knippen en plakken. Terwijl iedereen bezig was, werden er met een lach en een traan mooie herinneringen boven gehaald. ‘Ik weet nog dat we op vakantie waren met D. en dat hij allemaal grapjes maakte.’ Maar ook teksten als ‘Ik mis hem best’ en ‘Ja, ik moest net ook huilen’, kwamen voorbij.
Alles kon en mocht er zijn, op de natuurlijke manier zoals dat bij kinderen past. Niet geforceerd, maar juist open en eerlijk.

Na een half uurtje was het alweer tijd voor de kinderen om aan te sluiten bij hun ouders en het laatste stukje van de begrafenis bij te wonen. Wij zouden even pijlen of iedereen oké was om mee te wandelen naar de begraafplaats. Zo niet, dan konden er nog kinderen bij ons blijven knutselen of spelen met wat limonade en lekkers. Maar iedereen liep uiteindelijk na een half uur trots met een windmolentje weer terug naar hun ouders. Dit windmolentje was een laatste cadeautje dat zij aan hun overleden vriendje mochten geven op de begraafplaats. Mooi om op deze manier symbolisch de dag af te sluiten.

Met die vredige gezichtjes, was voor ons onze missie geslaagd: Deze kinderen de mogelijkheid geven om op hun manier even stil te staan bij het overlijden van hun vriendje.
Het was een bijzondere en intense middag als evenementen-nanny.

Tsja, evenementen-nanny. Niet alleen voor feesten en partijen, maar ook voor de minder leuke gelegenheden. Juist daarin kunnen wij ons steentje bijdragen, zodat niet alleen de kinderen, maar ook de ouders even hun eigen moment kunnen en mogen pakken op zo’n dag als deze.

Blog geschreven door Nanny Zoë. Zoë werkt als Nanny via Nanny Service Nederland.