Nanny-service-NL_Francesstefanie-27
Wat is het verschil tussen een Nanny, oppas en au-pair
Geplaatst op:

Het verschil tussen een Nanny en een oppas? En tussen een Nanny en au-pair?

Wat is het verschil tussen een Nanny en een oppas? Een tussen een Nanny en een au-pair?

Als je op zoek bent naar opvang voor je kinderen is het belangrijk als ouders te weten wat je verwacht van iemand aan huis. Welke werkzaamheden moet iemand aan huis verrichten en wat vind je daarin belangrijk als ouders?

Regelmatig krijgen wij van ouders de vraag wat het verschil is tussen een oppas, au-pair en een Nanny. Alle drie verzorgen zij opvang aan huis, maar wat is nou het verschil tussen deze opvang vormen?

Naast de voordelen is het ook belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Ook deze nemen wij hieronder mee.

Oppas

Bij een oppas wordt snel gedacht aan het buurmeisje van 16 jaar. Een oppas heeft geen kwalificaties nodig en hoeft geen opleiding te hebben afgerond. Oppas werkzaamheden zijn vaak voor kortere duur en goed te combineren met een studie of een baan. Vaak is een oppas voor de avonden of de middagen. De meeste oppassen doen geen licht huishoudelijk werk, geen boodschappen en koken niet. Daarnaast wordt er vaak van oppas gewisseld en kan een oppas zich van niet voor langere tijd binden aan een gezin. Een oppas ziet oppassen vaak als bijbaan naast de studie of naast een andere baan.

Waar vind je een oppas?

Een oppas vind je vaak via een oppasbureau, maar er zijn ook veel websites waar je zelf opzoek kan naar een oppas. Tegenwoordig willen ouders ook graag dat een oppas een VOG aanvraagt en EHBO diploma heeft.

Bij een VOG is het goed om te kijken op welke punten deze is gecheckt:
12 Met gevoelige en vertrouwelijke informatie omgaan
84 Belast met de zorg voor minderjarigen
86 Kinderopvang

salaris van een oppas

Bij een oppas ligt het salaris tussen de €9,- en – €12,- per uur. De oppastarieven van overdag en in de avond kunnen ook van elkaar verschillen. Vaak vraag een oppas een lager tarief voor de avond als de kinderen in bed liggen.

Au-pair

Een au-pair komt vaak uit het buitenland en gaat werken bij een gezin om een nieuwe cultuur te leren kennen. Een au-pair heeft geen kwalificaties of opleiding nodig. Een au-pair mag maximaal 1 jaar voor een gezin werken.

Het voordeel van een au-pair is dat er altijd iemand thuis is en de au-pair ook huishoudelijke werkzaamheden kan doen. Het nadeel is dat je geen privacy hebt en je ook de feestdagen samen met jouw au-pair aan de eettafel zit. Daarnaast kunnen de kinderen zich hechten aan een au-pair en is zij altijd na 1 jaar weer weg. Na meerdere jaren kan het voorkomen dat kinderen geen zin meer hebben om te investeren in een band met de au-pair. Bij een au-pair ligt het zakgeld tussen de €300,- en €350,- per maand, naast gratis kost en inwoning.

Na goedkeuring van de IND wordt er verwacht dat er een weekschema wordt opgesteld waarin de werkzaamheden van een au-pair worden toegelicht. 

Afspraken met een au-pair

Een au-pair mag mag maximaal 30 uren per week werken. Als je daarbuiten gebruik wilt maken van opvang zal dit op een andere manier moeten. Sommige ouders maken hierdoor gebruik van een au-pair in combinatie met een Nanny aan huis. Een au-pair mag maximaal 8 uren per dag werken. Daarnaast moet een au-pair minimaal 2 dagen per week vrij zijn. Tijdens de vrije dag kan de au-pair iets voor zichzelf doen en sociale contacten onderhouden. 

Een au-pair kan licht huishoudelijke taken op zich nemen, naast de zorg voor de kinderen. Een au-pair is geen schoonmaakster en hoeft deze taken niet te doen. Het hoofddoel van een au-pair is de culturele uitwisseling. 

Nanny aan huis

Een Nanny aan huis heeft meerdere voordelen. Een Nanny heeft een pedagogische opleiding afgerond en werkt volgens de wet kinderopvang. Nanny’s zijn pedagogisch professionals met een passie voor werken met kinderen. Een Nanny kiest bewust voor deze baan en ziet haar werk niet als bijbaan. Zij is toegewijd aan een gezin en kan meerdere jaren voor een gezin werken. Een Nanny ondersteunt kinderen tijdens hun ontwikkeling en bouwt met de kinderen een vertrouwensband op. Zij is ondernemend, meedenkend en creatief en heeft als doel het gezin te ontzorgen.

Werkzaamheden van een Nanny aan huis

Naast het zorgen voor de kinderen kan de Nanny de boodschappen verzorgen, kookt het eten en zorgt ervoor dat ouders in een opgeruimd huis thuiskomen. Op de momenten dat de oudste kinderen naar school zijn en de jongsten liggen te slapen, kan zij licht huishoudelijke taken oppakken zoals de was opvouwen of de vaatwassen uitruimen.

Een Nanny kun je zien als professionele opvang aan huis.Vaak hebben Nanny’s al ervaring opgedaan bij een kinderdagverblijf of BSO en zij hebben een VOG en een EHBO diploma. De VOG van de Nanny is gekoppeld aan het bureau, zij staat ingeschreven in het personenregister kinderopvang. Op deze manier blijft zij continue gescreend. 

Wat kost een Nanny?

Het loon van een Nanny ligt momenteel tussen de €15,- en €20,- per uur. Dit heeft te maken met de soort opvang, dagopvang of BSO uren en de hoeveelheid kinderen. De Nanny kan zelf met een ouder onderhandelen over het loon. Houdt er rekening mee dat hier de bureaukosten nog bij komen. Deze verschillen per bureau en hebben vaak te maken met de service die een bureau aanbiedt. Kijk hierbij hoe goed het bureau bereikbaar is, hoe de begeleiding van het gezin en de Nanny is geregeld en wat er gebeurt bij afwezigheid van de Nanny. Wordt er gekeken naar vervanging? 

Aanvraag indienen

Op dit moment is er een grote schaarste aan Nanny’s en kwalitatief kinderopvang personeel. Nanny Service Nederland adviseert dan ook om 6 maanden van te voren de zoekopdracht te starten. Voor een bureau kan starten met de zoekopdracht moet het volledig duidelijk zijn waar het gezin naar op zoek is en wat zij belangrijk vinden. Met ieder gezin houden wij daarom een intake, zodat wij feilloos weten waar we op moeten letten. Nanny Service Nederland maakt voor ieder gezin een aparte vacature die specifiek voor het gezin wordt opgesteld. Per bureau kan de werkwijze anders zijn. 

Ontwikkeling van de Nanny

Veel gezinnen vinden het fijn als de Nanny zich blijft ontwikkelen. Een Nanny is een professional in haar vak gebied die haar Nanny baan serieus neemt. Veel bureau’s bieden de Nanny workshops en trainingen aan. Bij Nanny Service Nederland krijgen de Nanny’s zowel online webinars aangeboden als een jaarlijkse bijeenkomst met alle Nanny’s van Nanny Service Nederland. Tijdens deze dag organiseren wij 2 workshops, met lunch en borrel. Na deze dag ontvangen zij een certificaat. Op deze manier blijft de Nanny op de hoogte van de pedagogische ontwikkelingen en kunnen zij deze toepassen tijdens hun werk. 

Een combinatie van opvang

Een Nanny aan  huis kun je goed combineren met een au-pair of een oppas. Een Nanny en een oppas mogen maximaal 3 dagen per week de opvang verzorgen, anders is er sprake van loondienst. Een au-pair mag maximaal 30 uren werken en is hierdoor ook goed te combineren met een oppas of een Nanny aan huis. Een Nanny is ook goed te combineren met de kinderdagverblijf of BSO. Vooral voor jonge kinderen kan het heftig zijn om meer dan 3 dagen op een kinderdagverblijf te zitten. Nanny Service Nederland adviseert vooral om voor minimaal 1 gekwalificeerde opvang vorm te kiezen (kinderdagverblijf, Nanny of BSO).

TIP: Combineer een gekwalificeerde vorm van opvang met zo nu en dan een oppas of een au-pair.
TIP2 Combineer 2 gekwalificeerde opvang vormen, bv kinderdagverblijf met een Nanny aan huis.

Recht op kinderopvangtoeslag

Het grootste verschil tussen deze 3 diensten is dat je met een oppas en een au-pair geen recht hebt op kinderopvang toeslag. Deze 2 vormen zijn geen officiële kinderopvang en vallen niet onder de wet kinderopvang. Bij deze vormen wordt niet gewerkt met een professional met een pedagogische achtergrond.

Ouders hebben alleen recht op kinderopvangtoeslag als de Nanny is geregistreerd via een Nanny bureau, ook wel gastouderbureau genoemd, zoals Nanny Service Nederland. Wij helpen jou graag verder in de zoektocht naar opvang aan huis.

Mocht je hier meer over willen weten, vul dan het interesse formulier in en wij nemen contact met je op. Ook worden de veelgestelde vragen hier beantwoord.