Maar naast deze heerlijke avondjes zijn het ook weken die vol staan van feestdagen en alles wat daarbij komt kijken. Na Sint Maarten stuiteren kinderen zo de intocht van Sinterklaas in. Die al enige tijd op televisie aanwezig is en pepernoten al maanden voorradig zijn in de supermarkten… Schoentje zetten, pietengym, sinterklaas op het werk van papa, pakjesavond… En zodra de Sint vertrokken is, wordt het huis al kerst-klaar gemaakt (soms al voordat de Sint het land uit is). Ook rond kerst worden weer genoeg activiteiten bedacht om deze weken gezellig mee in te vullen. En o ja, we zijn er nog niet. Want het jaar moet nog goed worden afgesloten met oliebollen, vuurwerk en laat opblijven. Als er nog vuurwerk is, want dat wordt al volop verbruikt in de aanloop naar oud en nieuw toe. Hoe leuk de meeste mensen deze feestdagen ook zullen vinden, het gros zal toch ook af en toe denken ‘pfff, nu graag weer even rust en het normale leven ingaan’. En als een volwassene dit al zo kan ervaren; hoe zal dit dan voor een kind zijn?
Een spannende tijd waar overprikkeling op de loer ligt
Veel ouders zullen beamen dat hun kinderen in deze periode druk, boos, onrustig of huilerig zijn. En dat is natuurlijk niet zo gek, als je bedenkt aan de hoeveelheid prikkels die zij te verduren krijgen in deze periode van het jaar. Er gebeurt veel van wat niet in de standaard routine voorkomt. Regelmaat en herkenning geeft kinderen een veilig en vertrouwd gevoel. Ook voor kinderen die normaal gesproken goed om kunnen gaan met veranderingen kan december een lastige en spannende maand zijn. Ze kunnen overprikkeld raken en alle indrukken moeilijk verwerken.
Het ‘Magisch denken’
Jonge kinderen tussen de 3 en 6 á 7 jaar oud kunnen nog geen onderscheid maken tussen herinneringen, werkelijkheid en fantasie. In deze leeftijd zijn zij bezig met het ‘magisch denken’. Wanneer zij de wereld nog niet genoeg begrijpen, helpt het magisch denken, hun fantasie, hen om hier grip op te krijgen. In hun gedachten kunnen ze alles mogelijk maken, maar dit kan een situatie juist ook extra spannend maken.
Dit magisch denken zie je bijvoorbeeld terug als je je voor de neus van een kind verkleed tot Piet of Sinterklaas. Ineens bén je voor een kind in deze leeftijd dus ook echt Piet of Sinterklaas! Ze hebben geen idee meer dat jij eigenlijk voor hun zat.
Nóg meer spanning
Wat nog meer spanning kan geven in deze periode, is het feit dat kinderen heel goed de stress en spanning van volwassenen om hen heen kunnen oppikken. Als jij druk bent met het kopen van cadeaus, het huis versieren, inpakken, feestelijke maaltijden bereiden, en je hier stress bij ervaart, dan wordt een kind hier ook onrustig van. En wat dacht je van het kríjgen van al die cadeaus?! De spanning van wat er in het pakje zit, maar ook de hoeveelheid aan cadeaus, de overdaad, en het vergelijk met andere kinderen, verdriet om als het iets niet krijgt wat wel op het verlanglijstje stond…
Hoe kom je de feestdagen dan wel fijn door?
Om kinderen er dan maar niet in te betrekken en alles aan hen voorbij te laten gaan is ook weer niet nodig. Wat wel kan, is de feestdagen op een andere, bewustere, manier vormgeven en beleven. En jij kan het kind daarin helpen. En jij kan daarin het goede voorbeeld geven.
Een aantal tips die jou en het kind helpen om met deze feestdagen om te gaan:
- Vertel kinderen wat ze kunnen verwachten, hoe dat eruit ziet, wie er bij zijn, wat ze gaan doen. Maak het voorspelbaar.
- Leg uit wat de feesten inhouden. Wie was Sint Martinus Bisschop en waarom lopen we met een lampion langs de deuren?
- Kijk naar het kind en wees sensitief voor signalen van overprikkeling. Is een kind huilerig, moe, snel boos, onrustig, gefrustreerd, zit het niet lekker in zijn vel…? Dan is dat een teken dat je het rustiger aan moet doen met het kind. Jij bent degene die het kind kan helpen om zijn grenzen daarin te leren kennen en voelen.
- Beperk het aantal festiviteiten, of maak ze kleiner. Je hoeft niet álle feestjes af waar Sint en Piet bij verschijnen.
- Probeer zoveel mogelijk herkenbaarheid te creëren door eigen ritmes en herkenbare structuren aan te houden.
- Doe spelletjes met het kind (ook die niet gaan over de feestdagen). Geef het aandacht tijdens de speelmomenten.
- Laat het kind met sensomotorisch speelmateriaal spelen: water, zand, klei, steentjes… Lekker met de handen aan de gang. Open ended speelgoed is hier ook heel fijn!
- Ga samen (of als het kind het fijn vindt, alleen) een kleurplaat inkleuren. (In)kleuren werkt heel mindful. Hieronder vind je een download van leuke kleurplaten.
- Maak een aftelkalender waarin het kind kan zien hoe lang het nog duurt voor er een feestdag / activiteit is. Werk met herkenbare plaatjes of pictogrammen. Elke dag kruist het kind een dag door. Je kunt ook de aftelkalender gebruiken die onderin de blog staat.
- Ga naar buiten! De natuur en het zonlicht doet wonderen. Lekker aards en even met je gedachten ergens anders.
- Beweeg, dans, ren, spring op de trampoline…
- Creëer rustdagen in huis. Even lekker niks moeten werkt heel rustgevend.
- Zorg voor een plek waar het kind naartoe kan gaan om zich terug te trekken, waar het een boekje kan lezen, of een luisterverhaaltje kan luisteren.
- En last but not least: Blijf checken hoe het met jezelf gaat! Hoe voel jij je? Hoe gaat het met jou? Wat heeft prioriteiten en wat kun je weglaten? Wees in het moment en geniet door de ogen van je kind!
Ik wens jou hele fijne en ontspannen feestdagen toe!
Hier kun je leuke kleurplaten downloaden.
Klik
hier voor het downloaden van de aftelkalender
Deze blog is geschreven door Renske van Grootvoorklein