binnenhof den haag
Nanny Service Nederland bezoekt Het Binnenhof
Geplaatst op:

Gisteren zijn wij op bezoek geweest op Het Binnenhof in Den Haag. Samen met Nanny Nina hebben wij een gesprek gehad met Chantal Nijkerken-de Haan van de VVD. Zij heeft kinderopvang in haar portefeuille.

Het doel van dit gesprek was aangegeven dat de huidige wetgeving niet goed aansluit bij het vak Nanny aan huis. Nanny’s aan huis worden door de overheid gezien als gastouders, die opvang verzorgen in hun eigen huis. het vak Nanny aan huis is bij veel politici nog niet bekend.

Wat is een Nanny aan huis?

Allereerst hebben wij haar uitlegt wat de service inhoudt. We hebben onze werkwijze toegelicht en we verteld dat deze groep werkt volgens de wet en regelgeving van de GGD. We hebben haar ook verteld dat ouders met deze service recht hebben op kinderopvangtoeslag.

Te hoge boetes

Vervolgens hebben wij besproken dat de kinderopvang sterk aan het groeien is, maar deze groei niet doorzet onder gastouders. Een reden daarvan kan zijn de extreem hoge boetes die de gemeente oplegt. Hierbij gaven we een aantal voorbeelden:
– een VOG die niet goed is gekoppeld in het persoonsregister kost €3000,-
– een Risico inventarisatie die niet goed is uitgevoerd €10.000,-
– een niet geldig EHBO certificaat €500,-
– een Nanny niet op tijd uitschrijven uit het Landelijk Register Kinderopvang € 5000,- (op het uitschrijf formulier is een handtekening van de Nanny verplicht)

Er is een enorm lange lijst van boetes die een bureau kunnen worden opgelegd, als zij niet op de juiste manier voldoen aan de wet en regelgeving.

Deze boetes staan volledig niet in verhouding met de verdiensten van een Nannybureau, waardoor veel Nannybureau’s binnen 2 jaar weer stoppen of failliet zijn. Met de huidige wet en regelgeving is het bijna onmogelijk om te kunnen bestaan.

Laatst heeft een bureau in Lelystad heeft een boete opgelegd gekregen van €25.000,- . https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/175634/gastouderbureau-vecht-boete-aan-bij-de-rechter

Te hoge legeskosten

We hebben de legeskosten besproken die bij sommige gemeenten erg hoog zijn, bijvoorbeeld in Haarlem rond de €800,-. Daarnaast moeten deze kosten opnieuw worden betaald bij een nieuwe Nanny en bij een verhuizing.

Termijn inschrijving

Het inschrijving van een Nanny in het Landelijk Register Kinderopvang duurt 8-10 weken. In deze twee maanden mag de Nanny nog niet starten en moeten ouders een alternatief voor de opvang regelen. Eerder starten kan resulteren in een boete van de GGD.

Iedere GGD heeft eigen regels

Er is een groot verschil tussen GGD inspecteurs en tussen verschillende gemeenten. Bij de ene gemeenten worden strengere regels gehanteerd dan bij de andere gemeente. Bij de ene GGD inspecteurs mogen Nanny’s documenten tonen op hun mobiele telefoon, bij de andere niet. Bij de ene inspecteurs moeten ouders veiligheidsglas aanbrengen, bij de andere niet. Sommige inspecteurs willen een lijst met huisregels voor BSO opvang en andere inspecteurs vragen hier niet naar. Dit zorgt voor onduidelijkheid en zorgt ook vaak voor vragen van ouders.

De aanvragen blijven enorm toenemen en steeds meer ouders ervaren de voordelen van een Nanny aan huis. Gemiddeld ontvangen wij 5 nieuwe aanvragen per week en wij hebben ondertussen al honderden Nanny’s aan een leuk gezin geholpen.

Wij willen het vak Nanny aan huis meer op de kaart zetten bij verschillende politici die kinderopvang in hun portefeuille hebben.

Wil jij je ervaring delen en je ook inzetten voor het vak Nanny aan huis? Laat het ons weten en neem contact op!