Portrait of adorable little boy sitting on the windowsill and crying. Upset child covering his face at home. Barefoot kid hiding behind palms of his hands. Close up, copy space, background.
Samenwerking met de gemeente
Geplaatst op:

Van het EHBO certificaat mogen wij alleen het blauwe certificaat inleveren. De Nanny ontvangt namelijk een certificaat voor zowel het theorie als het praktijk gedeelte, maar deze mogen afzonderlijk van elkaar niet worden ingeleverd. Ook dient het certificaat goed leesbaar te zijn.

Hetzelfde geldt voor het VOG. Deze moet 2 maanden geldig zijn, dus mag maar 2 maanden na ontvangst worden ingediend bij de gemeente. De VOG moet ook leesbaar zijn. Dit schept wel eens verwarring. Laatst werden wij opgebeld dat de VOG niet leesbaar was. Dat klopte als je het bericht bekeek, maar een VOG kan je ook inzoomen en dan is deze gewoon leesbaar.

Vervelend wordt het als de gemeente van mening is dat de documenten niet aan de eisen voldoen. Zij zetten deze dan niet door naar de GGD, waardoor er geen inspectie aan huis plaatsvindt. Dit kan gevolgen hebben voor de kinderopvangtoeslag voor ouders.

Gelukkig kunnen wij vaak na veel telefoontjes vaak alsnog wel regelen dat de Nanny snel wordt ingeschreven, maar echt soepel is de gemeente niet.

Zo weten wij ook dat Nanny’s dienen te worden uitgeschreven uit het Landelijk Register Kinderopvang als zij stoppen met werken. Hierdoor blijft het LRK up tot date en vervuild niet. Om een Nanny uit te schrijven moet een Nanny een formulier invullen en ondertekenen. Regelmatig komt het voor dat dit wordt vergeten en wij de Nanny niet meer zien of spreken als zij is gestopt. Tot op heden gingen gemeenten hier soepel mee om en bleef hij bij een waarschuwing. Tot wij een week geleden een boete van €2000,- ontvingen. Van dit bedrag zijn wij enorm geschrokken! Ook omdat dit, naar ons idee, totaal tegenover de baten staat. Voor een gevaarlijke verkeersovertreding is de boete nog lager! Ondertussen hebben wij bezwaar aangetekend en hopen wij dat de gemeente de boete intrekt.

De legeskosten verschillen ook enorm per gemeente. Dit zijn de kosten die de gemeente rekent voor het inschrijven van een Nanny in het LRK. Je vraagt je af hoeveel handelingen hiervoor nodig zijn, maar bijvoorbeeld de gemeente Haarlem is van mening dat dit toch echt €746,- kost. Wonderbaarlijk doet de gemeente Utrecht deze handelingen gratis. Ook de gemeente Heemstede rekent hier geen kosten voor. De gemeenten die ze handelingen gratis verrichten zijn vaak ook sneller, in Utrecht en Heemstede staat een Nanny vaak ingeschreven tussen de 4-6 weken. Bij de gemeenten die hoge leges rekenen duurt dit soms wel 9 tot 10 weken. Nu staat hier wettelijk ook 10 weken voor, maar bij sommige gemeenten valt hier nog een hoop te winnen!