Nanny-service-NL_Francesstefanie
Werkzaamheden Nanny aan huis
Geplaatst op:

Werkzaamheden Nanny aan huis?

Welke werkzaamheden mag je verwachten van een Nanny aan huis? Als je een Nanny aan huis hebt is het soms best lastig om de verwachtingen af te stemmen. Welke werkzaamheden mag je vragen als gezin en welke taken horen bij werken als Nanny aan huis? Omdat een Nanny vaak een vrouw is, spreken we in onderstaande tekst van “ze”.

Starten met een Nanny aan huis

Na het gehele GGD-traject mag de starten met werken bij een gezin. De eerste periode is dit altijd even wennen voor zowel de Nanny als het gezin. De Nanny moet nog een vertrouwensband opbouwen met de kinderen en de kinderen moeten nog wennen aan haar. Zeker in het begin kan het voorkomen dat de kinderen de Nanny aftasten. Op deze manier kijken zij hoe zij in verschillende situaties reageert. Ook letten kinderen op hoe ouders op de Nanny reageren. Door de lichaamstaal van ouders leren kinderen of ze de Nanny wel of niet kunnen vertrouwen. In de eerste week zal een gezin niet al snel extra taken vragen van de Nanny. Door de loop van de weken pakt een Nanny vaak steeds meer op.

Verwachtingen afstemmen

Door in het kennismaking gesprek al duidelijk te zijn wat je van een Nanny verwacht, is het voor de Nanny duidelijk op welke baan zij “ja” zegt. Vaak maakt de Nanny eerst kennis met ouders en pas bij een tweede kennismakingsgesprek met de kinderen. Vervolgens draait zij nog een ochtend of middag mee om te ervaren hoe het is om mee te draaien in het gezin.

Welke werkzaamheden kun je vragen aan een Nanny aan huis?

Naast het verzorgen van de kinderen staan de meeste Nanny’s aan huis open voor huishoudelijke taken.

De taken waar je aan kunt denken zijn:

  • Vaatwasser in-en uitruimen
  • Keuken en woonkamer stofzuigen
  • Eten koken
  • Kleine boodschappen doen (niet de weekboodschappen, vooral als er nog iets extra’s nodig is)
  • Bedden verschonen van de kinderen
  • Kleding van de kinderen wassen, opvouwen en opbergen
  • Kinderkamers opruimen
  • Speelgoed opruimen
  • Eettafel en stoelen afnemen

Werkzaamheden waarvan je het belangrijk vindt dat deze worden opgepakt zijn belangrijk om vanaf het begin duidelijk te communiceren. Als je graag wilt dat de Nanny boodschappen doet en eten kookt, kun je in de kennismaking aangeven dat de Nanny kan kiezen wat ze al eten maakt voor de kinderen en voor het eten zelf de boodschappen kan doen.

Vaak is het voor de kinderen erg fijn om niet te laat te eten. Vooral jonge kinderen hebben minder energie aan het einde van de middag en dan is het fijn als Nanny het eten voor de kinderen verzorgt en zij hebben gegeten als ouders thuiskomen.

Bij alle werkzaamheden, waarvan je graag wilt dat de Nanny deze oppakt is het belangrijk je af te vragen of ze hier voldoende tijd voor heeft. Deze hele lijst afwerken is vrijwel onmogelijk als je overdag 2 kinderen thuis hebt. Wel kan een Nanny een aantal punten oppakken als de kinderen liggen te slapen. Veel Nanny’s beginnen al met het voorbereiden van het avondeten als de jonge kinderen op bed liggen. Ook Nanny’s die de BSO opvang verzorgen kunnen vaak makkelijker huishoudelijke taken oppakken.

Veel werkzaamheden gebeuren ook niet dagelijks; het verschonen van de bedden van de kinderen en kleding wassen hoeven niet dagelijks. Zo ook het opruimen van de kinderkamers en boodschappen doen. Stofzuigen van de keuken, eten koken en speelgoed opruimen zijn wel iets zijn wat de Nanny dagelijks kan oppakken.

Blijf met elkaar in gesprek en evalueren

Het is altijd belangrijk om met de Nanny in gesprek te blijven. Kijk wat zij wel en niet kan oppakken. Kun je bijvoorbeeld zelf al eten in huis halen, zodat ze alleen hoeft te koken? Of kan je zelf een was erin doen in de ochtend, zodat de Nanny deze alleen hoeft op te hangen. Het kan zijn dat de Nanny steeds minder tijd heeft om aandacht te besteden aan de kinderen omdat de huishoudelijke taken veel tijd in beslag nemen. Een Nanny heeft voor dit werk gekozen omdat zij een pedagogische achtergrond heeft en kinderen wil opvangen. Vaak heeft het werk als Nanny het voordeel dat je persoonlijke aandacht kunt geven aan een kind. Tijdens een gesprek kun je erachter komen of het werken als Nanny aan huis nog steeds is wat zij verwacht en of ze aan alle taken toekomt. Een gesprek of evaluatie kun je het beste met de Nanny plannen aan het einde van de dag als de kinderen hebben gegeten en bijvoorbeeld even een filmpje kijken. Als ouders thuiskomen willen kinderen als eerste de onverdeelde aandacht van ouders, dus het kan even duren voor je met de Nanny in gesprek kunt.

Tip1: nodig de Nanny om de maand uit om mee te eten, zonder kinderen. Als je kunt regelen dat de kinderen even iets anders doen of de kinderen eerst naar bed brengt, kun je rustig met de Nanny spreken zonder gestoord te worden. Overleg altijd met de Nanny of dit in eigen tijd is of dat deze tijd onder werktijd valt.
Tip2: sommige Nanny’s vinden het fijn het hele huishouden te runnen, in de schoolapp te zitten, de dokters- en tandartsen afspraken te plannen en contact te onderhouden met de schoonmaakster. Stem met elkaar af waar van beide kanten behoefte aan is.

Pedagogisch advies

De meeste Nanny vinden het fijn om zo nu en dan te overleggen en te evalueren. Dit versterkt vaak de band en de samenwerking. Omdat een Nanny aan huis werkt en alles in een gezin meekrijgt kan zij vaak ook goed pedagogisch advies geven. Hierdoor geef je de Nanny de kans om zich als professional neer te zetten. Als een kind nog een speen heeft overdag en je wilt dit afbouwen, of een kindje is nog niet zindelijk en gaat bijna naar de basisschool, kun je dit met de Nanny overleggen. Voor zowel het kind als de Nanny is het fijn als er afspraken worden gemaakt hoe met de situatie wordt omgegaan. Ook bij driftbuien of een slechte slaper is het goed om met elkaar te overleggen. Welke plan van aanpak kunnen jullie samen maken en wat kan de Nanny adviseren op basis van haar ervaringen.

Vraag ook advies aan het Nanny bureau

Nanny Service Nederland kan ook altijd ondersteunen bij opvoedkundige kwesties. Door onze 10 jaren ervaring kunnen wij meedenken met een plan van aanpak. Daarnaast werken wij met pedagogen en hebben wij een groot netwerk van experts.