Nanny-service-NL_Francesstefanie-24
Zo krijgt een peuter zelfvertrouwen
Geplaatst op:

Eigenlijk wil elke ouder graag dat zijn kind zelfvertrouwen heeft, maar hoe zorg je er nou voor dat dat zelfvertrouwen groeit? Heeft het zin om veel complimenten te geven of werkt dat juist niet? En wat kun jij als ouder doen om te zorgen dat je kind vol zelfvertrouwen opgroeit?

Peuters

Kinderen in de leeftijd van 1 tot 4 jaar noem je peuters en bij deze leeftijd hoort de ontwikkeling van autonomie. Autonomie is een moeilijk woord voor zelfstandigheid. En zoals je misschien zult herkennen willen peuters heel graag zelfstandig zijn.

Ze willen dingen zelf beslissen en zelf doen. Dit is normaal en hoort bij deze fase. Door grenzen op te zoeken en te kijken wat ze wel en niet mogen en wat ze al zelf kunnen en wat niet, leren ze zichzelf en de wereld kennen. Iets waar ze op deze jonge leeftijd, maar ook zeker daarna nog heel veel aan zullen hebben.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een super mooie en belangrijke eigenschap waar je veel aan kunt hebben in je leven. Het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en je je beter voelt. Daarom gunnen eigenlijk alle ouders hun kind een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen komt van binnen. Eigenlijk zegt het woord het al: zelf vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Bedenk maar eens een situatie waarin je iets moest doen waar je je onzeker over voelde. Mensen kunnen dan heel vaak zeggen dat je iets wel kunt of dat je ergens goed in bent, maar als je het zelf niet gelooft, dan wordt jouw gevoel niet opeens anders. Het vertrouwen komen namelijk niet vanuit jezelf!

Dit werkt bij iedereen zo. Leeftijd maakt daarin geen verschil. Het is dus de kunst om je kind op de juiste manier te stimuleren, waardoor hij dit vertrouwen in zichzelf ontwikkelt.

Zelfvertrouwen bij je kind

Kinderen krijgen zelfvertrouwen als ze weten wat ze kunnen en weten waar ze goed in zijn. Zelfvertrouwen ontwikkelt zich dus al vanaf een hele jonge leeftijd. Vanaf het moment dat je kind een peuter is, speelt zelfvertrouwen een rol.

De zelfstandigheid die een peuter nodig heeft om de wereld te ontdekken, zorgt er ook voor dat hij zijn zelfvertrouwen ontwikkelt. Ik zal hieronder een aantal tips delen die helpen bij het zelfvertrouwen van jouw peuter.

  • Laat hem zoveel mogelijk zelf doen. Een peuter die zelf dingen mag doen en zelf dingen mag onderzoeken, voelt hij zich al snel heel groot en dit zal zorgen dat hij groeit in zelfvertrouwen.
  • Betrek je peuter bij alledaagse dingen. Geef hem taakjes en laat hem helpen bij het dekken van de tafel. Zorg er in die situaties voor dat je gaat voor succeservaringen. Laat hem iets doen waarvan je weet dat hij het kan en daag jezelf daar ook een beetje bij uit.
  • Ga de hobbels niet uit de weg. Teleurstellingen horen bij het leven en zorgen ervoor dat hij goed leert wat hij wel en niet kan. Leer hem met deze teleurstellingen omgaan, maar ga ze dus niet uit de weg.
  • Volg je kind in dat wat hij denkt te kunnen. Als je kind zegt dat hij zonder zijwieltjes wil fietsen en jij zeker weet dat dit nog niet lukt, luister dan toch. Laat het hem ervaren en kijk wat er gebeurt. Vaak kunnen ze meer dan wij denken en door ze wat meer te volgen behalen ze successen en voelen zij dat wij op hun gevoel vertrouwen en ze steunen. Van dit vertrouwen worden ze zekerder van zichzelf en durven ze ook op zichzelf te vertrouwen.
  • Complimenten zijn fijn, maar let op wanneer en wat voor complimenten je geeft. Complimenten als: ‘Wauw wat een mooie tekening’ zorgen er niet voor dat je kind zelfvertrouwen geeft. Je kunt dan bijvoorbeeld beter zeggen als je kind een tekening laat zien: ‘Wat heb je veel kleuren gebruikt.’ of ‘Jij hebt veel getekend, vertel eens wat je allemaal gemaakt hebt.’

Het is dus belangrijk om je peuter al vanaf jonge leeftijd veel zelf te laten doen en succes te ervaren in dat wat hij kan. Een Nanny aan huis wil natuurlijk ook graag dat jouw kind vol zelfvertrouwen in het leven staat en heeft veel ervaring met jonge kinderen. Zij weten daarom goed welke verantwoordelijkheden ze kunnen geven.

Als dit een onderwerp is wat je erg belangrijk vindt, kan het leuk zijn om dit gesprek eens met de Nanny aan huis te voeren om te kijken op welke gebieden jullie elkaar kunnen inspireren of hoe jullie dit gezamenlijk aan kunnen pakken! Samen kunnen jullie jouw peuter uit laten groeien tot een gelukkig kind met een gezonde dosis zelfvertrouwen.

geschreven door Fleur, de peuter expert